10 Haziran 2012 Pazar

Kosova'da Elektrik Dağıtım İhalesini Limak-Çalık Ortaklığı Aldı

 

Elektrik Dağıtım ve Tedariki ihalesini Türkiye'den Limak-Çalık ortaklığı aldı.

Özelleştirme kapsamına alınan Kosova Elektrik Kurumu'nun (KEK)
Elektrik Dağıtım ve Tedariki ihalesini Türkiye'den Limak-Çalık ortaklığı aldı
.
KEK'in Elektrik Dağıtım şirketine 26 milyon 300 bin Euro değerinde en yüksek fiyat biçen Türk ortaklığı Limak-Çalık, Kosova'da Elektrik Dağıtım ve Tedarikinin patronu oldu. Limak-Çalık Ortaklığı, tekliflerin açıklanması ve verdiği en yüksek fiyat ile rakibini geride bırakarak ihalenin galibi olduğu açıklamasının ardından, Kosova hükümeti ile nihai karar alınması için müzakerelere girmesi hakkını kazandı. Müzakerelerin ardından hükümetin, Limak-Çalık Türk Ortaklığı'nı, ihaleyi kazanan şirket olarak ilan etmesi bekleniyor.
Kosova Ekonomik Kalkınma Bakanı Besim Beqaj, ihale süreci sırasında elektrik ile tedarikin ve makul tarifelerin sağlanması güvencesine erişildiğini belirtti. Kosova hükümetinin Özelleştirme Komitesi üyesi olan Bakan Beqaj, "Kosova Hükümeti bundan böyle KEK'in zararlarını karşılamayacak, dolayısıyla devlet kasası boşalmayacak ve tüketiciler etkilenmeyecek" şeklinde konuştu.
Limak-Çalık Ortaklığı temsilcisi İsmail Ergüneş, ihale sürecinin
şeffaflık içinde yapıldığı belirterek, fiyatın önem taşımadığını, asıl önemli olanın, dağıtım ağlarına yapılacak olan yatırımların olduğuna vurgu yaptı.
Bağımsız Danışman Joe Oliver, üst düzey profesyonellik sergileyen Hükümet Komitesi'nin ihale sürecinin tüm kurallarını sonuna kadar uyguladığını belirtti.
İhale sürecinde gözlemci olan Roxanne Surtgar, Kosova Hükümeti'nin ihaleyi, uluslararası standartlara uygun şekilde yürüttüğünü söyledi.
Limak-Çalık konsorsiyumunun Kosova Elektrik Dağıtım ve Tedarik ihalesini kazanmasını
değerlendiren Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Türkiye'nin dünyaca tanınmış saygın ve başarılı kurumları olan Limak ve Çalık kurumlarının Kosova'ya profesyonel ve değerli hizmet sağlayacaklarını belirtti. Büyükelçi Ozan, basına gönderdiği yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Limak ve Çalık Grupları, Türkiye'nin dünyaca tanınmış saygın, ciddi ve başarılı kurumlarıdır. Bu iki Grup, özellikle enerji alanında çok önemli ve başarılı yatırımlara imza atmışlardır.
Elektrik dağıtımı alanında da bilgi ve tecrübe sahibi olan Limak ve Çalık, Kosova'ya da bu alanda çok profesyonelce ve değerli hizmet sağlayacaktır. Söz konusu grupların yetkililerinden aldığım bilgilere göre, Limak ve Çalık'ın
şimdiye kadar yaptığı elektrik dağıtımı ve tedariki işlerindeki abone sayısı toplam 5 milyondur.
İki firmanın yıllık enerji dağıtımı 16 Milyar kw/h'tir. Dolayısıyla, böylesine yetkin ve kapsamlı hizmet sunan bu iki firmanın enerji alanında Kosova'ya önemli katkı ve hizmet sağlayacağına kuşkumuz yoktur."
Türk yatırımcılarının Kosova'da neden bu kadar aktif olduğu konusunda ise Ozan, "Esasen dünyada yaşanmakta olan ekonomik ve Mali küresel krize rağmen ülkemizin son yıllardaki ekonomik başarısının tüm dünyada hayranlık uyandırdığı malumdur. Dünyanın en hızlı büyüyen 2'nci ekonomisi, en büyük 16'ıncı ekonomisi ve Avrupa'nın en büyük 6'ıncı ekonomisi olma özelliğini taşıyan Türkiye'nin yatırımcıları, tüm dünyada önemli projelere imza atmaktadırlar. Limak ve Çalık, hem iç hem de dış yatırımlar alanında çok aktif gruplardır. Türk yatırımcıları sadece Balkanlar bölgesinde değil, Afrika, Asya, Ortadoğu ve diğer bölgelerde
müteahhitlik ve hizmet başta olmak üzere her sektörde çok aktif faaliyet göstermektedirler. Ayrıca biz,
Türkiye olarak, dost ve kardeş saydığımız Kosova'nın ekonomik
kalkınmasının gerçekleştirilmesi ve refah düzeyinin yükselmesinin öneminin bilincindeyiz.
Devletimiz de özel sektörümüz de bu yönde her türlü katkıyı sağlamaya devam etmeye arzulu ve heveslidir. Kosova tarafının bu alanda kararlılığını ve gayretlerini yürekten destekliyoruz. Bu bağlamda, Limak-Çalık konsorsiyumunun Elektrik Dağıtımı ve Tedariki hizmetini sağlaması ile Kosova'da elektrik
ve enerji alanında yaşanan olumsuzlukların sona ermesi için önemli bir adım atılacağına, bu vesileyle dostumuz ve kardeşimiz Kosova halkının yaşam kalitesinin ve refahının artacağına inanıyoruz" dedi. - PRİŞTİNE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder