28 Haziran 2012 Perşembe

Tübitak Balistika İle Güvenlik Güçlerine Katkı Sağlıyor

 


Tübitak Balistika İle Güvenlik Güçlerine Katkı Sağlıyor
Tübitak İlk defa Jandarma genel komutanlığı kriminal daire başkanlığına geliştirmiş olduğu balistik inceleme raporlama hizmeti olan ve aynı zamanda son geliştirilmeler ile bir veri tabanı içerisinde topladığı kriminal inceleme sonucu balistik raporlarının karşılaştırılması yapılması açısından oluşturulan Balistika Dünya da ilk olma yolunda başarılı bir proje olarak son geliştirilmeler ile gündeme gelmiştir.
Balistika ile artık bir çok kriminal merkezler balistik raporlarını karşılaştırma şansına sahip olacak yapısının polnet ya da benzer gizli bir ağ üzerinden oluşturulan kriminal raporlamalarda geçmekte olan balistik incelemeleri veritabanında toplayacak ve faili meçhul olan olayları bu veritabanında faili meçhul olaylarda kullanılan suç aletleri ile silahların mermi ve çekirdeklerinin incelemelerine ulaşılması sağlanarak daha önceden adli tıp ve kriminal merkezlerin geç yanıtlar vererek dönüş sağladığı bilgilere anlık olarak ulaşmayı ve ulaşıldığına çıkan raporlara göre yeni olaylara daha hızlı çözümler üretilmesi söz konusudur.
Ülkemizde ünlü ya da ünsüz hatta gazeteci, sanatçı ve vatandaş olarak yaşamakta olan bazı insanlarımız balistika teknolojisi olmadan önce olan olaylar ile faili meçhul cinayetler listesine girmiştir. Özellik ile ölen faili meçhul bir çok insanın cinayetlerinin çözümlenmesinde ihtiyaç duyulan balistika öncelikli olarak Jandarma genel komutanlığı kriminal daire başkanlığı tarafından 1999 yılında kullanılmaya başlandı daha sonra Tübitak a gelen talepler ile bir çok konuda geliştirilmeler yapılan balistika bu günkü son hali ile tam donanımlı ve Dünya kriminal ve balistik inceleme merkezlerininde yavaş, yavaş gündemine gelmekte olan balistika insanların faili meçhul ya da kayıp silahlar gibi belirsiz cinayetlerde mermi kovanı ya da mermi çekirdek incelemeleri ile veri tabanı içerisinde yer alan önceki olaylara ait balistik inceleme karşılaştırmalarının yapılmasını sağlayacaktır.
Eğer bir cinayet işlendikten sonra suçlu yakalanamamış ve hala kaçak ise önceki balistik incelemelerinin veri tabanı içerisine girilmesi ile daha sonra oluşan ya da oluşmuş tüm olaylarda ve balistik incelemelerde yapılacak karşılaştırmada aynı suçlu ya da silah başka bir olayda yakalanır ise bunun ile ilgili karşılaştırmaları ve balistik incelemeleri yapılarak sonuç alınması mümkün oluyordu. Fakat bu işlemler dosya ve evraklar üzerine olması ve kayıtlı bilgilerin ad soyad bölge ve ilişiği kurulabilecek durumlar ile balistik incelemelerin yapılması her zaman gerçek suçlunun gizli kalmasına neden olmaktadır. Balistika bu duruma son vermiş durumdadır. Ülkemizde yasal olmayan yollardan silah sahibi olmak ve mermi satın almak hem maliyetli hemde çok zor gerçekleşmektedir. Zaten yasal olmayan 10 işten 9 tanesi patlak vermekte ve adalete hesap vermektedir. Özellik ile balistika yasal yollardan elde edilmeyen silahlar ile işlenen cinayetleri daha çabuk ön plana çıkaracaktır. Eski dönemde çalıntı ve yasal olmayan silahlar bir çok insanın başına dert açmakta ve sorunlar yaşamasına neden olmaktaydı.
Tübitak Türkiye için geliştirmekte olduğu bir çok bilim araştırmalarında bu yıl 1999 yılında temeli atılan ve 2005 yılında Emniyet genel müdürlüğü kriminal polis laboratuvar görüşleri ile sonuçlanan ve Balistika 2010 ile 2 yıldan fazladır yoğun bir şekilde kullanımı ve balistik olayların aydınlatılması ile başarısını devam ettirmektedir. Balistika geliştiricileri olan Tübitak mühendisleri ülke kaynaklarını kullanımı ile ürettikleri BALİSTİKA 2010, Dünya kriminal ve bilişim pazarına başarılı olarak adını duyurması beklenen gerekli bir proje görüşünü açıkladılar.
Ülkemizde bu tür gelişmeler ile Dünya gündeminde de yer edinen ve gerçekten insanlar için her zaman faydalı olacağı düşünülen güvenlik gelişmeleri ile ilgili çalışmalar yürüten mühendisler ve bu mühendisleri destekleyen kurum ve kuruluşlar var olduğu sürece ülkemizin suçla mücadelesinde gerçek ve büyük adımlar atılmış olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder